5 motive pentru
care este bine să-ți vaccinezi copilul anti-HPV

1

Opt din zece persoane vor contracta HPV pe parcursul vieții.

De ce este riscul atât de mare ca o persoană să se infecteze cu HPV pe parcursul vieții? Pentru că infecția cu HPV este cea mai răspândită și frecventă infecție virală cu transmitere sexuală.1

Virusul Papilloma Uman se răspândește relativ ușor, prin contact direct - piele pe piele - cu o suprafaţă infectată. Mai exact, virusul se transmite prin contact intim cu suprafaţa infectată, fie prin relaţie sexuală, fie prin atingerea organelor genitale.

Vaccinarea este cea mai bună metodă de prevenție. Vaccinul se recomandă atât la fete, cât și la băieți, în perioada de preadolescență, înainte de începerea vieții sexuale și de expunerea la HPV. Astfel, persoana care urmează să fie vaccinată va beneficia de o protecție optimă.

2

Infecția persistentă cu HPV poate cauza anumite afecțiuni atât la femei, cât și la bărbați.

Unele tipuri de HPV se elimină, de obicei, fără nicio intervenție, într-un interval de câteva luni până la aproximativ 2 ani de la infectare. Totuși, infecțiile persistente cu anumite tulpini de HPV, mai ales cele cu grad înalt de risc, pot cauza anumite afecțiuni, atât la femei, cât și la bărbați2,3:

  • Cancer de col uterin, cancer vaginal și vulvar la femei
  • Cancer penian la bărbați
  • Veruci genitale
  • Cancer anal
  • Cancere ale regiunii orofaringiene

3

Vaccinarea împotriva HPV este eficientă, rezultatele sunt deja vizibile.

Vaccinarea anti-HPV este inclusă în programele de imunizare într-un număr mare de țări din toată lumea, inclusiv în 37 de țări din Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Impactul programelor de vaccinare anti-HPV asupra incidenței cancerelor cauzate de HPV este clar și semnificativ: astfel, în țările unde vaccinul HPV a fost introdus în programele naționale de imunizare, s-a observat o scădere considerabilă a numărului de infecții cu HPV și a afecțunilor asociate cu acestea: veruci genitale, leziuni precanceroase, forme invazive de cancer.

De exemplu, în Statele Unite, infecțiile cu tulpinile ce cauzează majoritatea cancerelor strict legate de infecția cu HPV au scăzut cu 86% în rândul adolescentelor.4

În plus, s-au efectuat studii observaționale și în alte țări, iar rezultatele obținute au fost similare.

4

Vaccinurile HPV joacă un rol important în prevenirea anumitor tipuri de cancer.

În România, infecția cu HPV determină anual 3,380 de noi cazuri de cancer de col uterin și 500 de cazuri de alte tipuri de cancer.

Bolile față de care vaccinarea împotriva HPV oferă protecție includ leziunile precanceroase şi cancerele organelor genitale feminine (col uterin, vulvă şi vagin) și masculine (penis), leziunile precanceroase şi cancerele anusului şi verucile genitale la bărbaţi şi femei.

5

Prevenirea cancerului este mai ușoară decât tratarea lui.

Infecțiile persistente cu HPV pot provoca șase tipuri de cancer. Dintre acestea, medicii pot depista prin controalele de rutină doar cancerul de col uterin. De aceea, există posibilitatea ca celelalte cinci tipuri de cancer să nu fie depistate până când nu cauzează probleme de sănătate. Și acest lucru face prevenția să fie cu atât mai importantă.

De asemenea, nu există metode de screening pentru a depista cancerele cauzate de HPV la bărbați. Cea mai eficientă soluție de prevenție este vaccinarea anti-HPV, atât a fetelor, cât și a băieților.