Cât de eficiente sunt vaccinurile HPV?

Probabil că ai auzit de HPV și de vaccinurile dezvoltate pentru prevenția infecțiilor cu acest virus. Și dacă ai auzit, e posibil să te întrebi cât de eficiente sunt sau cui i se recomandă vaccinarea anti-HPV.

Vaccinarea anti-HPV are o eficiență dovedită prin studii clinice în ceea ce privește protecţia directă faţă de bolile determinate de tipurile de papilomavirus uman incluse în vaccin. După distribuirea a sute de milioane de doze la nivel mondial, vaccinurile HPV demonstrează un profil favorabil de siguranță. Și este esențial de reținut că vaccinarea anti-HPV oferă protecție împotriva formelor invazive de cancer cauzate de infecția cu HPV.1

Un studiu realizat în 2020 în Suedia arată că riscul de a dezvolta cancer de col uterin invaziv a fost mai mic cu 88% dacă vaccinarea împotriva HPV a fost efectuată înainte de vârsta de 17 ani2. Acest studiu suedez arată pentru prima dată că vaccinarea anti-HPV este direct asociată cu un risc semnificativ redus de apariție a cancerului de col uterin invaziv, mai ales atunci când vaccinul este administrat adolescentelor.

În Statele Unite, în 10 ani de când a fost recomandată introducerea vaccinului HPV în schema de vaccinare, infecțiile cu HPV au scăzut cu 86% la adolescentele cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani și 71% la femeile cu vârsta peste 20 de ani. Cercetările au arătat, de asemenea, că mai puțini adolescenți și adulți tineri sunt afectați de veruci genitale. În plus, cazurile de leziuni precanceroase de col uterin sunt în scădere de când vaccinurile HPV sunt utilizate în Statele Unite. Rezultate similare au fost observate și în alte țări cu programe de vaccinare anti-HPV.

Ce este important să reții?

Vaccinarea anti-HPV previne noile infecții cu HPV, dar nu tratează infecțiile sau bolile existente cu HPV. Vaccinarea împotriva HPV funcționează cel mai bine atunci când este administrat înainte de orice expunere la HPV, adică în preadolescență, înainte de începerea vieții sexuale. Majoritatea adulților activi sexual au fost deja expuși la HPV.