Cum se poate preveni infecția cu HPV

Protecția prin vaccinare

Vaccinarea anti-HPV atât a fetelor, cât și a băieților, este cel mai bun mod de a-i proteja împotriva diverselor tipuri de cancer pe care le-ar putea dezvolta mai târziu, ca urmare a infecției cu HPV.

Vorbește cu medicul copilului tău și solicită vaccinarea anti-HPV. O decizie pe care o iei acum, îți poate proteja copilul mai târziu în viață de cancerele cauzate de infecția cu HPV.

Pentru a obține o eficacitate optimă, este indicat ca persoana care urmează să fie vaccinată să nu fie sau să nu fi fost infectată cu HPV. De aceea, este recomandat ca vaccinarea să fie facută, atât la fete, cât și la băieți, în perioada de preadolescență, înainte de începerea vieții sexuale și de expunerea la HPV, asigurând astfel un răspuns imun optim la vaccin.

Cum acționează vaccinurile HPV?

Vaccinurile folosite în prezent pentru a proteja împotriva infecțiilor HPV conţin particule asemănătoare virusurilor, formate din anumite componente din structura acestora. Pentru că nu conțin virusuri vii, vaccinurile nu pot cauza infecţie. Însă, odată injectate în corp, determină un răspuns imunitar puternic. Sistemul imunitar al persoanei vaccinate produce anticorpi împotriva acestor particule. Astfel, corpul generează în urma vaccinării un sistem de protecţie care va lupta împotriva virusului real atunci când se va întâlni cu acesta. Prin acest mecanism, vaccinurile asigură protecţie împotriva afecțiunilor determinate de tipurile HPV din compoziția lor.

Vaccinarea„învaţă”sistemul imun al copilului cum să lupte cu pericolul, fără a suferi de boala propriu-zisă.

De ce este recomandată vaccinarea anti-HPV atât fetelor, cât și băieților?

Vaccinarea universală, atât a fetelor, cât și a băieților, împotriva HPV este o soluție mai eficientă de prevenție la nivelul întregii populații și de reducere a incidenței cancerelor și a altor afecțiuni (veruci, leziuni precanceroase) cauzate de HPV. S-a demonstrat că vaccinarea universală accelerează obținerea „imunității de grup”20 și eliminarea bolilor cauzate de HPV chiar și în situația unor niveluri mai scăzute de acoperire vaccinală cu vaccinurile HPV (50-75%).21

Vaccinarea exclusivă a femeilor nu oferă protecție bărbaților împotriva infecțiilor cu HPV și, implicit, a afecțiunilor asociate acesteia, femeile nevaccinate fiind în continuare expuse riscului de a se infecta și de a transmite mai departe infecția.

În plus, în cazul bărbaților, nu există metode de screening de rutină pentru cancerele cauzate de HPV. De aceea, strategia principală disponibilă pentru a-i proteja este vaccinarea împotriva HPV.22,23

Care este vârsta potrivită pentru vaccinarea anti-HPV?

Vaccinarea anti-HPV poate fi realizată începând cu vârsta de 9 ani.
Intervalul optim pentru vaccinarea copilului este între 9 și 14 ani.
Vaccinarea oferă imunitate maximă la această vârstă și este cea mai eficientă atunci când este administrată până la debutul vieţii sexuale.

Cel mai bun răspuns imun din partea organismului apare atunci când este administrat înainte de debutul vieții sexuale, în intervalul 9-15 ani. Însă, este bine de știut că vaccinurile HPV oferă protecție chiar și în cazul în care s-a depășit vârsta adolescenței. Studiile disponibile la ora actuală demonstrează eficacitatea vaccinurilor și în situația în care sunt administrate adulților, deopotrivă bărbaților și femeilor cu vârsta de pâna la 45 de ani.24

În diverse țări unde vaccinul HPV a fost introdus în programele naționale de imunizare, s-a observat o scădere considerabilă a numărului de infecții cu HPV și a afecțunilor asociate cu acestea: veruci genitale, leziuni precanceroase, forme invazive de cancer.25

În funcție de vârsta la care se efectuează vaccinarea, schema de vaccinare poate să includă două sau trei doze. Discută cu medicul copilului tău despre vârsta optimă pentru vaccinarea împotriva HPV și modul de administrare al acesteia.

Vaccinarea anti-HPV poate determina adolescenții să-și înceapă viața sexuală mai repede?

În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Vaccinare, pentru fetele cu vârsta curpinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/ reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie.

Cât durează protecția oferită de vaccinare?

Studiile de urmărire au demonstrat că protecția s-a menținut la un nivel relativ constant, nefiind necesară administrarea unor doze de rapel. Pe baza acestor studii, se apreciază că protecția oferită de vaccinuri se poate extinde pe toată durata vieții.26,27

Siguranţa vaccinurilor HPV a fost strict monitorizată şi revizuită frecvent de multe organizații internaţionale, cum ar fi Comitetul consultativ internaţional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, privind siguranţa vaccinurilor, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) sau Agenția Americană pentru Medicamente (FDA).

Organizațiile internaţionale au raportat că vaccinurile HPV au un profil de tolerabilitate bun şi nu au efecte secundare grave cunoscute, pe termen lung.

Screening

Este importantă efectuarea screening-ului periodic pentru cancer de col uterin atât printre femeile vaccinate, cât și în rândul celor nevaccinate.

Vaccinarea anti-HPV nu înlocuiește efectuarea screeningului de cancer de col uterin. Vaccinurile HPV previn majoritatea formelor de cancer de col uterin, însă nu pe toate. Împreună, programele de vaccinare și screening asigură o protecţie sigură împotriva cancerului de col uterin.

Este întotdeauna mai bine să previi o infecţie cu HPV decât să încerci să tratezi bolile pe care le poate cauza.28

Două teste de screening pot contribui la prevenirea cancerului de col uterin sau la depistarea timpurie:

Testul Babeș – Papanicolaou ajută la depistarea celulelor precanceroase și a modificărilor celulare pe colul uterin;

Testul HPV este un test similar cu testul Testul Babeș – Papanicolaou și constă în identificarea infecției persistente cu HPV de risc înalt29