Prevenție » Vaccinarea anti-HPV

Vaccinarea anti-HPV

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că mortalitatea prin cancer de col uterin a scăzut în ultimii ani, datorită progreselor în diagnosticarea și tratamentul precoce al bolii. Cu toate acestea, afecțiunea rămâne în continuare a doua cauză de cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani [20].

Introducerea vaccinării anti-HPV, ca metodă de prevenție primară, complementar cu programele de screening organizat, poate reduce substanțial mortalitatea prin cancer de col uterin, cu precădere la femeile tinere [20].

Există trei tipuri de vaccinuri:

  • HPV bivalent – protejează împotriva tulpinilor 16 și 18 (responsabile pentru aproximativ 70% din cancerele de col uterin)
  • HPV tetravalent – eficient împotriva tulpinilor 6, 11, 16 și 18 (oferă, în plus, protecție împotriva verucilor genitale) [14]
  • HPV nonavalent – asigură protecție împotriva genotipurilor 6, 11, cât și împotriva tulpinilor cu risc oncogen crescut 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 (considerate ca fiind responsabile pentru aproximativ 90% din cancerele de col uterin din întreaga lume) [16]

Organizația Mondială a Sănătății urmărește permanent siguranța vaccinurilor, prin intermediul Comitetului Consultativ Global privind siguranța vaccinurilor.

Medicul tău îți poate furniza toate informațiile cu privire la necesitatea efectuării vaccinului și modul în care se efectuează, astfel încât să poți decide informat.

  • În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare pentru fetele din grupa de vârstă 11 – 14 ani. Vaccinarea se realizează la solicitarea părinţilor sau a reprezentaților legali care pot formula o cerere la medicul de familie.[17]
  • Se pot vaccina și fetele, și femeile cu vârsta peste 15 ani care nu au beneficiat anterior de vaccin anti-HPV. Ideal, vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieții sexuale sau a infectării cu virusul HPV, deoarece vaccinarea este mult mai eficientă în cazul persoanelor care nu au fost expuse virusului.[2]
  • Decizia terapeutică cu privire la necesitatea efectuării vaccinului și modul în care se efectuează acesta aparține medicului tău.