Ce spun medicii despre vaccinarea împotriva HPV?

Se presupune că aproape fiecare persoană adultă activă sexual contractează HPV cel puțin o dată pe parcursul vietii. Prezervativul nu protejează în totalitate împotriva virusului, deoarece acesta se transmite și prin contact cu tegumente contaminate/infectate sau prin atingerea organelor genitale. Din acest motiv, cel mai puternic instrument de prevenție și protecție este vaccinul HPV.

Medicii sunt cei mai informați în legătură cu acest subiect și cei mai experimentați în tratarea infecțiilor cu HPV. De aceea, este indicat să le urmăm sfatul sau să le cerem informații atunci când avem nelămuriri.

În continuare, vei găsi răspunsurile medicilor specialiști la întrebările pe care le-ar putea avea un părinte înainte de a lua decizia de vaccinare anti-HPV a copilului său. Și răspunsurile lor la întrebări pe care și le-ar pune o persoană adultă care vrea să se vaccineze.

1 Sunt sigure vaccinurile HPV?

Da. Siguranța vaccinului HPV a fost bine studiată. Vaccinurile HPV au trecut prin ani de teste extinse de siguranță înainte de a fi autorizate de autoritățile competente. Acestea licențiază un vaccin numai dacă are un profil de siguranță bun, este eficient și beneficiile depășesc riscurile.

Siguranţa vaccinului HPV este strict monitorizată şi revizuită frecvent de multe organizații internaţionale, cum ar fi Comitetul consultativ internaţional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, privind siguranţa vaccinurilor, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) sau Agenția Americană pentru Medicamente (FDA).

Aceste organizații internaţionale au monitorizat siguranța vaccinurilor HPV și au raportat un profil de siguranță bun al acestora, fără efecte secundare grave cunoscute, pe termen lung.

2 Vaccinurile HPV pot cauza bolile împotriva cărora oferă protecție?

Nu. Vaccinarea împotriva HPV nu poate cauza infecția cu virusul HPV și, prin urmare, nu provoacă niciuna din afecțiunile asociate acestei infecții. Vaccinurile HPV folosite în prezent conţin particule asemănătoare celor mai răspândite tipuri de virus HPV implicate în cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer. Pentru că nu conțin virusuri vii, vaccinurile nu pot cauza infecţie, dar odată injectate în corp determină un răspuns imunitar puternic. Sistemul imunitar al persoanei vaccinate produce anticorpi împotriva acestor particule, astfel încât corpul își generează în urma vaccinării un sistem de protecţie care va lupta împotriva virusului real atunci când se va întâlni cu acesta. Prin acest mecanism,vaccinurile asigură protecţie împotriva afecțiunilor determinate de tipurile HPV pe care le conțin.

3 Infecția persistentă cu HPV poate cauza anumite afecțiuni atât la femei, cât și la bărbați.

Asemenea altor vaccinuri sau tratamente medicamentoase, vaccinurile care previn infecțiile cu HPV pot provoca reacţii adverse, dar acestea nu apar la toate persoanele. Cele mai comune efecte adverse ale vaccinurilor HPV nu durează mai mult de două zile și sunt: roșeața sau durerea locală la nivelul locului de injectare, dureri ușoare de cap, stări subfebrile, durere de mușchi și, în unele cazuri, senzația de greață temporară.1 Conform studiilor clinice și rezultatelor înregistrate după punerea pe piaţă, vaccinurile HPV sunt bine tolerate.

4 Cine poate primi vaccinarea împotriva HPV?

Vaccinarea anti-HPV este recomandată atât fetelor, cât și băieților, începând cu vârsta de 9 ani. Intervalul optim pentru vaccinarea copilului este între 9 și 14 ani. Vaccinurile oferă imunitate maximă la această vârstă, fiind cel mai eficient atunci când este administrat până la debutul vieţii sexuale. Deși cel mai bun răspuns imun din partea organismului apare atunci când sunt administrate înainte de debutul vieții sexuale, în intervalul 9-14 ani, este bine de știut că vaccinurile HPV oferă protecție chiar și în cazul în care s-a depășit vârsta adolescenței. Astfel, vaccinarea poate fi efectuată atât bărbaților, cât și femeilor, cu vârsta până la 45 de ani.

Bine de știut: în România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Vaccinare, pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/ reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Pentru mai multe informații legate de vaccinarea împotriva HPV, vorbește cu medicul de familie.

5 De ce au nevoie și băieții de vaccinare anti-HPV?

Infecţia cu HPV poate cauza câteva tipuri de cancer – penian, anal și orofaringian - și veruci genitale la bărbaţi, iar odată cu debutul vieţii sexuale riscul de infectare cu HPV pentru bărbaţi este la fel de mare ca și pentru femei. Vaccinurile HPV funcţionează la bărbaţi la fel de bine ca și la femei, iar vaccinarea bărbaţilor le oferă acestora protecție împotriva afecțiunilor cauzate de infecția cu HPV și contribuie totodată și la protecţia partenerelor lor.

Instrumentele de screening necesare pentru depistarea și diagnosticarea precoce a cancerelor cauzate de HPV la bărbați nu sunt disponibile.2,3 Ca urmare, majoritatea pacienților de sex masculin diagnosticați cu cancer cauzat de infecția cu HPV prezintă forme avansate de boală care sunt dificil de tratat și cu șanse mai scăzute de supraviețuire.4

*În prezent, vaccinurile HPV nu au printre indicații și prevenția cancerelor orofaringiene. Consultați medicul de familie sau medicul specialist pentru a vă oferi detalii cu privire la vaccinarea anti-HPV.

6 Pot preveni vaccinurile anumite afecțiuni care pot provoca infertilitatea la femei?

Vaccinarea împotriva HPV previne infecția cu tipurile de HPV implicate în cele mai multe cazuri de cancer de col uterin. Uneori, femeile dezvoltă cancer de col uterin înainte de a avea copii. Tratamentul pentru cancerul de col uterin (îndepărtarea colului uterin și a uterului, chimioterapie și / sau radiații) poate împiedica o femeie să rămână însărcinată. Prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinarea anti-HPV reduce/elimină acest risc.5

7 Femeile care au fost vaccinate împotriva HPV mai trebuie să fie supuse unui screening pentru cancer de col uterin?

Da. Deoarece vaccinurile HPV nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV care pot provoca cancer, femeilor care au fost vaccinate li se recomandă să urmeze aceleași recomandări de screening ca și femeile nevaccinate.6

8 Câte doze de vaccin HPV sunt necesare?

În funcție de vârsta la care se administrează vaccinul, schema de vaccinare poate să includă două sau trei doze. Copiii care primesc vaccinul înainte de a împlini 15 ani au nevoie doar de două doze pentru a fi protejați complet. Persoanele care sunt vaccinate după vârsta de 15 ani sau care au anumite afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar au nevoie de trei doze pentru a fi pe deplin protejate.

Vorbește cu medicul despre dozele și modul de administrare al vaccinului HPV.

9 Există persoane care nu ar trebui să se vaccineze?

Da, unele persoane nu ar trebui să primească vaccinul HPV sau ar trebui să aștepte.

Oricine a avut vreodată o reacție alergică care pune viața în pericol la orice componentă a vaccinului HPV sau la o doză anterioară de vaccin HPV, nu ar trebui să primească vaccinul. Orice persoană cu alergii severe, inclusiv o alergie la drojdie, trebuie să discute cu medicul înainte de a se vaccina.

Persoanele care sunt ușor bolnave (febră scăzută sau mai puțin de 38°C, răceală, curgerea nasului sau tuse) atunci când este planificată o doză de vaccin HPV pot fi încă vaccinate. Persoanele cu o boală moderată sau severă ar trebui să aștepte până când se simt mai bine.

Vaccinul HPV nu este recomandat femeilor însărcinate. Femeile care alăptează pot primi vaccinul.7

10 Cum se procedează în cazul unor reacții alergice puternice?

Dacă apare o reacție alergică severă sau o altă urgență de sănătate, se recomandă apelarea serviciilor medicale de urgență la 112 sau să mergeți la cel mai apropiat spital.

Semnele unei reacții alergice severe pot include urticarie, umflarea feței și a gâtului, dificultăți de respirație, bătăi rapide ale inimii, amețeli și slăbiciune. Acestea ar începe de la câteva minute până la câteva ore după administrarea vaccinului.8