Campanie „Protejează-i aripile!”

Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții.[3]

Campanie „Protejează-i aripile!”

Infecția cu HPV

HPV (Human Papilloma Virus) este un virus responsabil pentru cea mai frecventă și mai răspândită infecție cu transmitere sexuală.[1].

În prezent, există peste 120 de tulpini HPV, infecțiile produse fiind asimptomatice. Dintre acestea, aproximativ 40 afectează zona genitală a femeilor și a bărbaților și se clasifică în două mari categorii:

  • HPV cu risc oncogen scăzut: aceste tulpini cu risc redus de a cauza cancer pot, totuși, provoca alte boli, precum verucile genitale (sau negii genitali, cunoscuți sub denumirea științifică de condylomata acuminata) ce apar în zona anogenitală, cât și în zona orală. Dintre aceste genotipuri, tulpinile 6 și 11 cauzează aproximativ 90% dintre toate cazurile de veruci genitale.[2]
  • HPV cu risc oncogen crescut: infecția persistentă cu tipurile cu risc cancerigen crescut poate produce leziuni precanceroase sau cancer de col uterin (la femei). Mai mult, virusurile HPV produc infecții în special în zona anogenitală și în cavitatea bucală și pot cauza cancer vulvar, vaginal, anal, penian, dar și, conform unor date recente, cancer orofaringian.[2] De aceea, este important să mergi regulat la control și să descoperi din timp leziunile precanceroase.

Infecția cu o tulpină cu risc oncogen crescut nu presupune implicit că persoana infectată va suferi de o formă de cancer de col uterin.[4] Dimpotrivă, majoritatea persoanelor infectate cu o formă a virusului HPV nu dezvoltă cancer ca rezultat al acestei infecții pe parcursul vieții.[2]

Ce tipuri de cancer sunt cauzate de infecția cu HPV?[2]

  • Cancer de col uterin: aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV, iar doar două tulpini (16 și 18) sunt responsabile de aproape 70% din toate cazurile cunoscute.
  • Cancer anal: aproape 90% din toate tipurile de cancer anal sunt provocate de infecția cu HPV.
  • Cancer orofaringian ( un tip de cancer ce poate apărea în zona de mijloc a gâtului, inclusiv în cea a palatului moale, la baza limbii sau pe amigdale): aproximativ 72% din toate tipurile de cancer orofaringian sunt cauzate de HPV.
  • Tipuri rare de cancer: HPV este responsabil pentru aproximativ 70% din cancerele vulvare, vaginale sau peniene.[2]